Selkäydinvammasta selviytyminen – elämä jatkuu

Selkäydinvamma on yksi pelätyimmistä ja vakavimmista tapaturmista, joita voi sattua. Irrottaessaan selkärangan suojan, selkäydinvaurio voi tapahtua trauman, onnettomuuden tai sairauden seurauksena, ja sillä voi olla pitkäaikaisia vaikutuksia, jopa vammaisuuksia. Selkäydinvamma voi aiheuttaa monia fyysisiä, psykologisia ja sosiaalisia haasteita. Kuitenkin selkäydinvamman kokeneet ihmiset voivat selviytyä ja niihin sopeutua, ja jatkaa normaalia elämää.

Oireet ja seuraukset selkäydinvammasta

Selkäydinvamma voi vaikuttaa koko kehoon, riippuen vaurion sijainnista ja vakavuudesta. Oireet voivat vaihdella lievästä tunnottomuudesta tai kihelmöinnistä jopa täydelliseen halvaantumiseen. Selkäydinvamma voi myös aiheuttaa kipua, virtsaamis- ja suoliston toiminnan häiriöitä, hengitysongelmia ja muita terveysongelmia.

Selkäydinvamman vaikutukset voivat vaikuttaa paitsi fyysiseen terveyteen, myös psykologiseen terveyteen. Monilla selkäydinvamman kokeneilla on masennusta, ahdistusta, pelkoa ja muita mielenterveysongelmia. Lisäksi heidän sosiaalinen elämänsä voi olla haastavaa, koska he voivat joutua käyttämään apuvälineitä selviytyäkseen arkipäivän toimista.

Sopeutuminen selkäydinvammaan

Selkäydinvammaa sairastavan aloituskohdaksi on suositeltavaa saada mahdollisimman alusta alkaen laajasti tietoa selkäydinvaivojen hoitovaihtoehdoista ja tulevasta elämänlaadusta. Tärkeää on myös löytää ja luoda tukijärjestelmä ystävien, perheen ja hoitohenkilökunnan muodossa. Fyysinen kuntoutus lääketieteellisesti ohjattuna on elintärkeää toipumisen kannalta. Voit pyytää apua paikalliselta terveyskeskukselta tai seurata ammattilaisten opastuksessa suunniteltua kuntoutusohjelmaa.

Selkäydinvamman kokevan henkilön on hyvä löytää aktiivinen ja positiivinen asenne elämään. Vaikka uusi arki voi olla erilainen ja vaatia enemmän ponnisteluita, on mahdollista saavuttaa tavoitteita ja nauttia elämän pienistäkin asioista. Selkäydinvamman jälkeen toipumisessa auttavat huumorintaju, kiinnostus uusiin asioihin ja sosiaalinen vuorovaikutus. 

Pysy mahdollisimman paljon tekemisissä ystävien, perheen ja harrastusten kanssa. On tärkeää päästä ulos ja liikkua, nauttia luonnosta ja elämästä. Tämä auttaa henkistä hyvinvointia ja vastapainoa mahdollisille tuskan päiville. 

Selkäydinvamman saanut henkilö pystyy elämään ja nauttimaan elämästä, vaikka elämäntapojen ja asenteiden säätöjä ehkä on tehtävä korostuneesti. Keskity tietoiseen hyvinvointiin ja pysy positiivisena.

Lue lisää blogeja selkäydinvammasta sivulla: Tietoa sairauksista ja vammoista