Parkinsonin tauti – mikä se on?

Parkinsonin tauti on hitaasti etenevä neurologinen sairaus, joka vaikuttaa liikkeiden ohjaukseen ja tasapainoon. Sen tärkeimmät oireet ovat vapina, jäykkyys ja hitaat liikkeet. Sairaus kehittyy yleensä yli 50-vuotiaille, mutta se voi ilmetä myös nuoremmilla aikuisilla.

Mikä aiheuttaa Parkinsonin taudin?

Parkinsonin taudin tarkkaa syytä ei tunneta vielä, mutta uskotaan, että sen taustalla on dopamiinia tuottavien aivosolujen vaurioituminen. Dopamiini on aivojen välittäjäaine, joka auttaa säätämään liikkeiden sujuvuutta. Kehon immuunijärjestelmä voi myös osallistua sairauden kehittymiseen. Parkinsonin taudin kehittymiseen vaikuttaa moni tekijä, kuten perimä, ympäristö ja elämäntyyli.

Miten Parkinsonin tauti vaikuttaa elämään?

Parkinsonin tauti voi vaikuttaa elämään monin tavoin. Saatamme tuntea olevamme aloillaan ja arjen askareiden suorittaminen voi tuntua vaikealta. Liikkuminen voi olla rajoittunutta ja tasapaino-ongelmat vaikuttavat kävelymme laatuun. Parkinsonin tauti voi myös aiheuttaa masennusta, pelkoa ja ahdistusta. On kuitenkin tärkeä muistaa, että tauti ei syrjäytä meitä kokonaan elämästämme.

Miten Parkinsonin tautia hoidetaan?

Vaikka Parkinsonin tautia ei voida parantaa, sen oireita voidaan helpottaa erilaisin hoitokeinoin. Lääkkeillä voidaan esimerkiksi lisätä dopamiinia aivoissa ja lievittää oireita. Fysioterapia ja liikuntaterapia auttavat parantamaan liikkumiskykyä ja vahvistamaan lihaksia. Myös ravitsemuksella, unella ja stressinhallintakeinoilla on merkitystä.

Elämä Parkinsonin taudin kanssa

Parkinsonin tauti voi olla pelottava diagnoosi, mutta se ei tarkoita loppua elämässämme. Sairauden kanssa voi elää täysipainoista elämää ja nauttia harrastuksista ja ystävien seurasta. Tärkeintä on keskittää huomio siihen, mitä meillä on, eikä siihen, mitä meiltä puuttuu. Kannustamme kaikkia Parkinsonin taudin kanssa eläviä pysymään positiivisena ja hakemaan tarvittaessa tukea perheen, ystävien ja terveydenhuollon ammattilaisten puolelta.

Lue lisää blogeja Parkinsonin taudista sivulla: Tietoa sairauksista ja vammoista