Huntingtonin tauti Suomessa

Huntingtonin tauti on perinnöllinen hermoston rappeumasairaus, jonka ensioireet voivat ilmetä jo 30–50-vuotiaana. Tauti johtaa asteittaiseen liikekontrollin heikkenemiseen, muistin ja ajattelun taitojen heikentymiseen sekä myöhemmin henkisten taitojen häviämiseen. Huntingtonin tauti on harvinainen sairaus, joka vaikuttaa lähes yksinomaan aikuisiin. Suomessa noin 50-100 henkilöä vuodessa sairastuu Huntingtonin tautiin.

Tieto taudin periytymisestä auttaa ennaltaehkäisyssä

Huntingtonin tauti periytyy yhdessä periytyvän kromosomin kautta. Tämä tarkoittaa sitä, että jos suvussa sairastuu Huntingtonin tautiin, tauti voi siirtyä seuraavalle sukupolvelle. Tautia kantavan henkilön lapsilla on 50% riski periyttää tauti. Raskaana olevat naiset voivat testata sikiön geenit ja taudin mahdollisuuden ennen sikiön synnytystä.

Nykyinen hoito voidaan antaa vain oireiden lievittämiseksi

Huntingtonin taudin hoito on tärkeää sen oireiden lievittämiseksi ja elämänlaadun parantamiseksi. Tällä hetkellä hoidot eivät kuitenkaan pysäytä taudin etenemistä, vaan niitä käytetään oireiden lievittämiseen. Fysioterapia, puhe- ja toimintaterapia voivat auttaa ylläpitämään liikkumiskykyä ja kommunikointitaitoja, kun taas lääkkeet voivat auttaa ahdistukseen, masennukseen ja unettomuuteen liittyvien ongelmien kanssa.

Tutkimus auttaa löytämään parempia hoitokeinoja

Huntingtonin tautia ei voida parantaa, mutta tutkimukset auttavat löytämään uusia hoitokeinoja ja kehittämään parempia tapoja hoitaa tautia. Suomessa tehtävä tutkimus on keskittynyt taudin perinnöllisyyteen, geenitutkimukseen ja soluraputumiseen. Tutkimus auttaa ymmärtämään taudin mekanismeja paremmin ja kehittämään parempia hoitomuotoja tulevaisuudessa.

On tärkeää muistaa, että taudin diagnoosi ei määritä henkilön elämää. Sairastuneille on tarjolla paljon tukea, koulutusta ja tietoa, joka auttaa elämänlaadun parantamisessa. Meidän on hoidettava Huntingtonin tautiin sairastuneita henkilöitä, tukemaan heidän perheitään ja kannustamaan tutkimusta sairauden parantamiseksi.

Lue lisää blogeja Huntingtonin taudista sivulla: Tietoa sairauksista ja vammoista