Henkilökohtaisen avustajan työehtosopimus (TES)

Henkilökohtaisena avustajana toimiessasi työsuhteeseesi on mahdollista noudattaa kolmea (3) työehtosopimusta. On myös mahdollista, että työsuhteessasi ei noudateta mitään henkilökohtaisen avustajan työehtosopimusta.

Nyrkkisäännöt noudatettavaan työehtosopimukseen:

  1. Yksityistä sosiaalipalvelualan työehtosopimusta noudatetaan aina silloin, kun työnantajasi on yritys tai yhdistys. Henkilökohtaisessa avussa tämä tarkoittaa, että mikäli asiakas saa palvelunsa joko palvelusetelin tai ostopalvelun kautta, noudatetaan työsuhteeseesi aina yksityisen sosiaalipalvelualan työehtosopimusta.
  2. Yleistä virka- ja työehtosopimusta noudatetaan aina silloin, kun työnantajanasi toimii hyvinvointialue.
  3. Henkilökohtaisten avustajien työnantajien liiton (Heta-liitto) työehtosopimusta noudatetaan aina silloin, kun työnantajasi on vammainen henkilö itse (työnantajamalli) JA työnantajasi kuuluu Heta-liittoon.
  4. *Mikäli työnantajasi ei ole yritys/yhdistys, kunta tai Heta-liittoon kuuluva vammainen henkilö itse, ei työsuhteeseesi lähtökohtaisesti sovelleta mitään työehtosopimusta. Keskeiset työsuhteen ehdot määräytyvät tällöin työsopimuslain, työaikalain sekä vuosilomalain mukaan. Nämä ehdot ovat lähtökohtaisesti aina työehtosopimuksia heikommat työntekijän näkökulmasta tarkasteltuna.

Henkilökohtaisen avustajan palkka yrityksissä ja yhdistyksissä 1.9.2023 alkaen (sovellettava työehtosopimus on yksityisen sosiaalipalvelualan työehtosopimus)

PK-seutu (Helsinki, Espoo, Vantaa & Kauniainen)

0 vuotta kokemusta: 12,15 €/h
5 vuotta kokemusta: 12,56 €/h
8 vuotta kokemusta: 12,96 €/h
11 vuotta kokemusta: 13,37 €/h

Muu Suomi

0 vuotta kokemusta: 12,06 €/h
5 vuotta kokemusta: 12,46 €/h
8 vuotta kokemusta: 12,85 €/h
11 vuotta kokemusta: 13,26 €/h

Henkilökohtaisen avustajan työehtosopimuksen tulevat palkankorotukset vuosille 2024 ja 2025:

Vuosi 2024

  • Toukokuu-kesäkuu 2024: 470 € kertaerä (huom. kertaerä suhteutetaan työtunteihin)
  • 1.8.2024 yleiskorotus 2,4 % + vähimmäispalkkojen korotus 1,6 % = yhteensä 4,0 %

Vuosi 2025

  • 1.8.2025 yleiskorotus 1,0 % + vähimmäispalkkojen korotus 1,0 % + ~0,7 % paikallinen hyvinvointialueiden vetovoimaerä = yhteensä ~2,7 %

Katso uusin henkilökohtaisen avustajan työehtosopimus kokonaisuudessaan täältä: Henkilökohtaisen avustajan työehtosopimus (Yksityisen sosiaalipalvelualan TES)

Töihin Suomen Avustajapalveluille?

Henkilökohtaisen avustajan työehtosopimuksen mukaisen palkan lisäksi tarjoamme avustajillemme rahanarvoisia etuja kattavalla henkilöstöetuohjelmallamme. Panostamme työntekijöidemme työhyvinvointiin myös mm. Osaava Avustaja -verkkokoulutuksellamme, josta on hyötyä niin aloitteleville kuin kokeneille avustajille.

Liity sinäkin tutkitusti tyytyväisten henkilökohtaisten avustajiemme joukkoon ja tunne työsi merkitys. Me arvostamme työpanostasi ja tarjoamme sinulle tukemme vuoden jokaisena päivänä!

Lue lisää avustajan työstä täällä: https://suomenavustajapalvelut.fi/avustajaksi/