Kotihoito vai avustaja? Näin haet oikeaa palvelua

Kun omassa tai läheisen elämässä tapahtuu jotain, mikä muuttaa arkea – kuten vammautuminen, sairastuminen tai iän myötä tapahtunut toimintakyvyn heikkeneminen – nousee mieleen kysymys: millaisia palveluita on saatavilla kotiin? 

Kotihoito tarjoaa kotona asuvalle ikäihmiselle hoivaa ja terveydenhuollollista tukea. Toinen kotona tapahtuvan avustuksen muoto on taas vammaispalvelulain piiriin kuuluva henkilökohtainen avun palvelu. Seuraavaksi käymme läpi, miten palvelut eroavat, jotta tiedät kumman palvelun piiriin pyrkiä.

Mitä on kotihoito?

Kotihoito on hyvinvointialueen tarjoama palvelu, jolla tuetaan ikäihmisten kotona selviytymistä. Kotihoidon sisältö on rajattu pääosin sosiaali- ja terveydenhuollollisiin tehtäviin. Vaikka kotihoidossa avustetaan tietyissä arjen askareissa (kuten pukeutumisessa tai ruokailussa), sen pääpaino on:

  • hoidossa (esim. lääkkeiden jako, haavojen hoito)
  • turvallisuuden varmistamisessa
  • perustoiminnoissa, joista ihminen ei selviä yksin

Terveydenhuollolliset tehtävät, kuten juuri lääkkeiden jakaminen, kuuluvat koulutetuille hoitajille. Kotihoitoa tarjotaan siis juuri hoivaa tai terveydenhuollollisia palveluita tarvitseville vanhemmille henkilöille.

Kotihoitoa haetaan Suomessa ottamalla yhteyttä oman hyvinvointialueen sosiaali- ja terveyspalveluihin. Jos kotihoito on näillä tiedoilla etsimäsi palvelu, voit lukea aiheesta lisää täältä: https://stm.fi/kotihoito-kotipalvelut

Mitä ovat henkilökohtaisen avun palvelut?

Henkilökohtainen apu on tarkoitettu pitkäaikaissairaille, vammaisille ja vammautuneille henkilöille, joiden toimintakyky on heikentynyt ennen 65 ikävuotta. Se ei ole osa ikäihmisten palveluita, vaan perustuu vammaispalvelulakiin.

Avustuspalvelun ydin ei ole terveydenhuolto, vaan se, että ihminen voi elää täysipainoista elämää vammasta tai toimintarajoitteista huolimatta. Nämä tasavertaisuutta edistävät palvelut mahdollistavat, että jokainen ihminen voi säilyttää päätösvallan omassa arjessaan.

Henkilökohtainen avustaja voi olla esimerkiksi:

  • saattajana harrastuksiin tai tapahtumiin
  • mahdollistajana matkustamisessa, opiskeluissa tai työelämässä
  • mahdollistamassa ulkoilun, ystävien tapaamisen ja sosiaalisen elämän
  • mukana ostoksilla, virastoasioinnissa tai pankkikäynneillä
  • avustamassa pukeutumisessa, syömisessä sekä hygienian hoidossa tarpeiden mukaan, kuten kotihoito

Toisin sanoen, arjen perustarpeiden ohella avustaja mahdollistaa sen, että elämässä voi tehdä edelleen niitä asioita, jotka ovat itselle merkityksellisiä.

Näin haet omaa avustajaa

Henkilökohtaista apua haetaan oman hyvinvointialueen vammaispalveluista. Myönteisen päätöksen jälkeen palveluiden järjestämiseen on yleisesti ottaen kolme erilaista tapaa:

  • Työnantajana, jolloin rekrytoit itse avustajan ja vastaat kaikista velvotteista
  • Hyvinvointialueen kautta, jolloin sinulle otetaan palveluita ennalta määritetyltä yritykseltä
  • Palvelusetelillä, jolloin valitse täysin itse, miltä yritykseltä palvelusi otat

Hyödynnä maksuton neuvonta

Monelle tilanne on uusi, mutta me neuvomme sinua mielellämme. Voit kysyä meiltä neuvoja alkuun pääsemiseen ja avustajan hakemiseen – palvelemme maksutta ja ilman sitoumuksia.

Vastaako henkilökohtaisen avun kuvaus omia tarpeita? Kysy meiltä lisää:

Aleksi Sutinen
aleksi.sutinen@suomenavustajapalvelut.fi
040 620 4839

Me Suomen Avustajapalveluilla tarjoamme palveluitamme kaikkialla Suomessa. Meillä päätät kaikesta itse: kuka on avustajasi ja miten palveluita toteutetaan. Tavoitteenamme on, että arjessasi on sama, luotettava avustaja. Asiakastyytyväisyytemme on 4,6 / 5 – ja se on meille kunnia-asia.

Voit etsiä tietoa oman alueesi palveluista myös täältä.