Valtakunnallinen lukuviikko: Suomen Avustajapalveluiden vinkit saavutettavampaan lukemiseen

Valtakunnallinen lukuviikko on käynnissä 22.–28.4. Kyseessä on vuosittainen teemaviikko, jolloin suomalaisia kannustetaan lukuharrastuksen pariin.

Lukemisen helppous ei ole itsestäänselvyys, sillä Suomessa elää satoja tuhansia kansalaisia, joilla on erilaisia lukemisen haasteita. Lukemista voivat hankaloittaa muun muassa lukivaikeus, näkörajoitteet, kielitaito tai saavutettavan kirjallisuuden puute. Lukeminen on harrastus, joka kuuluu kaikille, ja siksi Suomen Avustajapalvelut tarjoaa kolme vinkkiä saavutettavampaan lukemiseen:

1. Saavutettavuuskirjasto Celia tarjoaa ääni- ja pistekirjallisuutta henkilöille, joille tavallisen kirjallisuuden lukeminen on rajoitteiden vuoksi haastavaa. Celia on valtion ylläpitämä erikoiskirjasto, joka tekee tiivistä yhteistyötä muun muassa oppilaitosten ja kirjastojen kanssa. Saavutettavuuskirjasto Celia on saatavilla sovelluksena älylaitteelle, ja palvelun kirjoja voivat käyttää kaikki, joille tavallisten kirjojen lukeminen on lukivaikeuden, sairauden, vamman tai muun vastaavan syyn vuoksi vaikeaa. Palveluun pääsee kirjautumaan kuka tahansa pyytämällä tunnuksia esimerkiksi kirjastolta tai oppilaitokselta.

2. Selkokeskus tuottaa kirjallisuutta selkokielellä eli helpotetulla ja yksinkertaistetulla suomen kielellä. Selkokieli helpottaa luettujen tekstien saavutettavuutta erityisesti sellaisten ihmisten osalta, joilla luetunymmärtäminen on hankalaa sairauden, rajoitteen tai esimerkiksi kehittymässä olevan kielitaidon vuoksi. Selkokeskus on kääntänyt monia tunnettuja suomalaisia teoksia selkokielelle, jotta kirjallisuus olisi kaikenlaisille lukijoille saavutettavampaa. Monista kirjastoista löytyy oma hylly selkokirjoille, ja selkokirjojen joukosta löytyy luettavaa laidasta laitaan jokaiseen makuun. Selkokirjan tunnistaa kannessa olevasta logosta, jossa on s-kirjaimen muotoinen nuoli.

3. Henkilökohtainen avustaja voi olla tukenasi vierailulla kirjastoon. Monella paikkakunnalla kirjastot ovat viihtyisiä ajanviettoon tarkoitettuja julkisia tiloja, joissa voi rauhassa lukea lehteä, käyttää tietokonetta tai tutustua kirjoihin. Avustaja voi myös auttaa sinua kirjojen lainaamisessa, jolloin teoksia saa rauhassa selailla kotona omaan tahtiin. Mikäli sinulla ei ole kirjastokorttia, sellaisen saa hankittua kirjastosta kirjastonhoitajalta.

Suomen Avustajapalvelut on tukenasi kaikissa arjen tilanteissa ja tapahtumissa, jotta jokainen saisi elää oman näköistään elämää. Myös lukeminen on harrastus, joka kuuluu kaikille, ja siksi on tärkeää lisätä tietoisuutta saavutettavammasta lukemisesta. Toivotamme iloista lukuviikkoa kaikille!