Parkinsonin taudin oireet

Parkinsonin tauti on neurologinen sairaus, joka vaikuttaa yhä useampiin ihmisiin ympäri maailman. Tämä tauti johtuu dopamiinin tuotannon vähentymisestä aivoissa ja seurauksena on motoristen taitojen heikentyminen. Parkinsonin tautia sairastavan henkilön kannattaa olla tietoinen sen oireista ja varhaisista merkeistä, jotta hoito voidaan aloittaa mahdollisimman varhaisessa vaiheessa ja elämänlaatu säilyy korkeana.

Parkinsonin taudin oireet:

1. Lihasjäykkyys

Parkinsonin taudissa kehon eri osat voivat tuntua jäykiltä ja jäykkyys voi estää normaalin liikkeen suorittamisen. Lihasjäykkyys vaikuttaa useammin raajoihin, mutta se voi vaikuttaa missä tahansa kehon osassa. Lihasjäykkyyden yhteydessä voi ilmetä myös lihasarkuus.

2. Liikkeen hidastuminen

Parkinsonin taudin yksi varhaisimmista oireista on liikkeen hidastuminen. Tämä voi tarkoittaa, että henkilö ei voi liikkua hyvin nopeasti tai tietyissä tilanteissa on vaikeuksia aloittaa liike. Esimerkiksi kävely voi tuntua raskaalta ja hitaalta.

3. Tasapainon menetys

Tasapainon menetys on Parkinsonin taudin oire, joka ilmenee usein myöhemmässä vaiheessa taudin kulkua. Henkilöllä voi olla vaikeuksia pysyä pystyssä ja tasapainossa, mikä voi johtaa kaatumisiin. Jotkut ihmiset tarvitsevat tukea kävellessään. Tämä voi vaikuttaa myös puheeseen, sillä suun lihakset voivat olla jäykkiä ja puhe hankalaa.

4. Vapina

Tämä on klassinen Parkinsonin taudin oire. Parkinsonin tautia sairastavat henkilöt voivat kokea vapinaa käsin ja joskus myös jaloin. Vapina voi esiintyä levossa tai liikkeen aikana.

5. Unihäiriöt

Parkinsonin tautia sairastavilla ihmisillä voi esiintyä unihäiriöitä, joihin voi kuulua uniapnea, levottomat jalat oireyhtymä tai unettomuus. Hengitysvaikeuksia voi esiintyä myös unen aikana.

Miten elää Parkinsonin taudin kanssa?

Parkinsonin taudin diagnoosi ei ole helppo asia, mutta silti on tärkeää muistaa, että elämä ei pääty diagnoosiin. On monia tapoja, joilla henkilö voi hallita oireitaan, jotta päivittäinen elämä tuntuu helpommalta ja aktiivisemmalta. Parkinsonin tautia sairastavat henkilöt voivat hyötyä fysioterapiasta ja liikunnasta, joilla on todettu olevan hyötyä henkilön motoriselle toiminnalle. Terapeuttiset tanssit tai jooga voivat myös auttaa jäykkyyden hallinnassa ja tasapainon ylläpitämisessä. Lääkkeet, kuten dopamiinin agonistit, voivat auttaa estämään dopamiinin puutetta aivoissa ja vähentää siten taudin oireita. 

Lue lisää blogeja Parkinsonin taudista sivulla: Tietoa sairauksista ja vammoista