MS-tauti – oireet jaloissa

Multiple sclerosis, eli MS tauti on hermoston sairaus, joka voi vaikuttaa monin tavoin ihmisen arkeen. Tämä autoimmuunisairaus voi vaikuttaa henkilöön monin eri tavoin ja sen oireet ja vaikeusaste voivat vaihdella suuresti. Yksi tavallisimmista MS taudin oireista on jalkojen heikkous tai koordinaation heikentyminen.

MS-tauti – jalkojen tunnottomuus

Yksi MS taudin oireista on tunnottomuuden tunne jalkojen alueella. Tunnottomuus voi johtua hermoston sairastumisesta, joka vaikuttaa alaraajojen toimintaan. Tämä tuntemus voi tehdä jalkojen liikuttamisesta haastavaa ja tämä puolestaan voi heikentää hahmotuskykyä, sillä äärilaitojen lihasheikkous voi heikentää tasapainoa. Tällainen heikkous voi tehdä henkilön vaikeasti liikuteltavaksi, mutta on hyvä muistaa, että tarvittaessa apua on saatavilla.

Vakavammat oireet jaloissa

MS taudin edistyessä voi esiintyä vakavampia oireita, kuten lihaskramppeja tai spastisuutta, jotka voivat estää jalkojen liikuttamisen yhtä sujuvasti kuin ennen. Näihin oireisiin liittyy myös lihasten heikkoutta ja lihasjäykkyyttä, mikä tekee jokapäiväisesti liikkumisesta hidasta ja tuskallista. Kuitenkin näistäkin oireista huolimatta, on hyvä muistaa, että on olemassa lukuisia apuvälineitä, jotka voivat helpottaa liikkumista.

Älä anna MS-taudin lannistaa sinua

MS tauti saattaa vaikuttaa pelottavalta, mutta sen kanssa on mahdollista elää. On tärkeää muistaa, että MS tautia sairastava henkilö voi hakea apua, neuvoja ja tukea niin terveydenhuollon ammattilaisilta, kuin myös ystäviltä, perheeltä ja vertaisryhmiltä. Sairauden kanssa eläminen ei tarkoita, että elämänlaatu heikkenee. Jokaisen MS tautia sairastavan ihmisen tapaus on erilainen, ja henkilöiden toiveet, tavoitteet ja tarpeet ovat yksilöllisiä. Sairaus ei ole lopullinen tuomio, vaan mahdollisuus löytää uusia tapoja elää onnellista elämää.

Yhteenveto

MS-tauti voi vaikuttaa kaikkiin ihmisen elämän osa-alueisiin, mutta sen kanssa on mahdollista selviytyä ja elää onnellista, terveellistä elämää. Jalat ovat erityisen alttiita MS taudin esiintymiselle, mutta on olemassa runsaasti apuvälineitä ja tukea PME taudin kanssa eläville ihmisille. Kaikkein tärkeintä on luottaa itseesi ja pyytää tarvittaessa apua. Elämä on täynnä mahdollisuuksia taudista huolimatta.

Lue lisää blogeja MS-taudista sivulla: Tietoa sairauksista ja vammoista