MS-tauti ja jalkasärky – näin voit helpottaa oireita

MS-tauti on keskushermostosairaus, jonka oireisiin kuuluu usein myös jalkasärky tai -kipu. Vaikka jalkasärky voi olla MS-taudin kanssa elävälle henkilölle todella hankala ja rasittava ongelma, on siihen onneksi mahdollista saada lievitystä.

Tunnista jalkasärkyjen syitä

Jalkasärky voi ilmentyä monin eri tavoin. Se voi olla jomotusta tai polttavaa kipua, tunnottomuutta tai pistelyä. Tärkeintä on tunnistaa särkyjen syy. MS-taudissa jalkasärky voi johtua esimerkiksi hermojen vaurioitumisesta tai lihasjäykkyydestä. Kosteus, kylmä sää tai liikunta voivat myös pahentaa särkyä.

MS tauti ja jalkasärky – löydä tehokkaimmat hoitokeinot

MS-taudin hoidossa keskitytään usein oireiden lievitykseen. Jalkasärkyä voidaan hoitaa esimerkiksi fysioterapialla ja liikunnalla. Rentouttavat jalkakylvyt, kävely ja venyttely auttavat myös monia. Lääkitys voi tarpeen vaatiessa tuoda myös helpotusta.

Vältä turhia rasituksia ja huolehdi jalkojen hyvinvoinnista

MS-tauti ja jalkasärky voivat tehdä arjesta raskasta. Kannattaa kuitenkin muistaa, että särkyjen hallinta on usein pienistä palasista koostuva kokonaisuus. Vältä turhia rasituksia, huolehdi jalkojen hyvinvoinnista ja lepää tarpeeksi. Käytä tarvittaessa esimerkiksi tukisukkia tai muita apuvälineitä.

Hae apua ja kannusta itseäsi

MS-taudin kanssa eläminen voi olla usein stressaavaa ja rankkaa. On tärkeää muistaa hakea apua ja tukea silloin, kun sitä tarvitsee. Älä myöskään unohda kannustaa itseäsi ja muistuttaa itseäsi siitä, että kykenet selviytymään mistä tahansa. Vaikka jalkasärky ja muut oireet saattavat tuntua joskus ylivoimaisilta, voit aina löytää keinoja niiden hallintaan.

Lue lisää blogeja MS-taudista sivulla: Tietoa sairauksista ja vammoista