MS-taudin ennuste: mitä odottaa

Monille MS-tauti tarkoittaa pelkoa tulevaisuudesta. Kuinka kauan voin vielä kävellä omin jaloin? Miten tämä vaikuttaa perheeseeni ja työhöni? Vaikka ennuste MS-taudin kanssa voi olla erilainen jokaiselle, on syytä muistaa, että tilanne ei ole toivoton. Tässä blogikirjoituksessa käymme läpi MS-taudin ennustetta ja siihen liittyviä tärkeitä asioita.

Mikä on MS-tauti?

MS (multipla skleroosi) on neurologinen sairaus, jossa hermoston suojaava myeliinikudos tuhoutuu. Myeliini toimii hermoimpulssien kuljettajana, joten sen vaurioituminen aiheuttaa monenlaisia oireita. MS-tauti diagnosoidaan yleensä 20-40 vuoden iässä, mutta se voi iskeä myöhemminkin. Valitettavasti kyseessä on tällä hetkellä parantumaton sairaus.

Varhaisen diagnoosin tärkeys

Varhainen diagnoosi on kriittinen MS-taudin hoidossa ja se vaikuttaa myös ennusteeseen. Hoito aloitetaan yleensä oireiden puhjettua, mutta diagnoosi voidaan tehdä jo paljon aikaisemmin esimerkiksi aivojen magneettikuvauksen perusteella. Hoidon aloittaminen ajoissa voi hidastaa MS-taudin etenemistä tai jopa pysäyttää sen.

MS-taudin ennuste

Vaikka MS-taudin ennuste on jokaiselle yksilöllinen, on tilastoja joihin voi nojata. Suurimmalla osalla MS-tauti on hidastuvasti etenevä sairaus. Se tarkoittaa, että oireet pahenevat ajan myötä, mutta hitaasti. Jotkut kokevat hyviä jaksoja, jolloin oireet ovat poissa tai vähentyneet merkittävästi. Tämä antaa mahdollisuuden elää lähes normaalia elämää.

Mahdollisuus kotihoitoon

MS-taudin ennusteeseen liittyy merkittävästi kotihoito. Moni pelkää, että taudin eteneminen tarkoittaa aina välttämättä laitoshoidon tai kotiapulaisten tarvetta. Tämä ei kuitenkaan ole aina totta. Usein kotona asuminen on mahdollista pitkäänkin, jos turvallisuus ja toimintakyky on varmistettu asianmukaisilla apuvälineillä.

Lue lisää blogeja MS-taudista sivulla: Tietoa sairauksista ja vammoista