CP-vamma vauvalla – vanhempien rooli

CP-vamma tarkoittaa Cerebral Palsyä, joka on keskushermoston liikehäiriö. CP-vamman esiintyvyys on noin 2,5-3/1000 elävänä syntynyttä lasta. Jos lapsesi on diagnosoitu CP-vamman kanssa, se voi tuntua hämmästyttävältä,mutta on tärkeää pitää mielessä, että vauvasi elämä ei lopu siihen. 

Tulevaisuuden ennuste

Tulevaisuuden ennuste riippuu vauvan CP-vamman laadusta ja vakavuudesta. Jotkut lapset kehittyvät hyvin ja pystyvät elämään terveellistä elämää, kun taas toiset voivat tarvita enemmän tukea ja hoitoa.

CP-vamman oireet

CP-vamma voi vaikuttaa vauvan kehon lihaksiin ja liikkeeseen. Yleisimpiä oireita ovat jäykkyydet, spastisuus, koordinaation puute ja hienomotoriikan ongelmat. Tämän vuoksi vauvasi saattaa tarvita erikoishoitajaa tai fysioterapiaa auttamaan häntä kehittämään motorisia taitojaan ja parantamaan liikkuvuutta. 

Apuvälineet

Apuvälineet, kuten kävelytelineet, pyörätuolit ja muut ortopediset laitteet, voivat auttaa vauvaa saavuttamaan itsenäisyytensä. Tämä voi olla kallista, mutta onneksi on olemassa paljon avustusohjelmia, jotka voivat auttaa maksujen kattamisessa. 

Vanhempien rooli

Vanhempien rooli on hyvin tärkeä tässä tilanteessa. On tärkeää muistaa, että sinä olet lapsesi ensisijainen tuki ja auttaja. Pyydä apua ja tukea tarvitessasi. Muista myös pitää huolta itsestäsi; lepää, meditoi, treenaa, tutustu uusiin tapoihin käsitellä stressiä tai etsi harrastuksia, jotka tuovat iloa elämään. 

Johtopäätös

CP-vamma vauvalla tarkoittaa elämää, joka saattaa vaatia enemmän hoitoa ja tukea, mutta pitää sisällään myös paljon rakkautta ja iloa. Kyse on uudenlaisesta elämästä, jota arvostaa ja rakastaa. Muista, että vauvasi on edelleen vain pieni ihminen, joka tarvitsee vanhempiensa rakkautta, huolenpitoa ja tukea. Yhdessä voitte luoda onnellisen tulevaisuuden.

Lue lisää blogeja CP-vammasta sivulla: Tietoa sairauksista ja vammoista