ALS-tauti – mikä se on?

ALS-tauti – eli amyotrofinen lateraaliskleroosi – on hermoston rappeumasairaus, joka johtaa lihasten surkastumiseen ja heikentymiseen. ALS-tauti voi vaikuttaa henkilön kykyyn kävellä, puhua, nieleskellä ja hengittää. Tämä tauti on valitettavasti edelleen parantumaton, ja ALS:ia sairastavien elinikä on yleensä vain muutamia vuosia diagnoosin jälkeen.

ALS-tauti ensioireet ja oireet

ALS-tauti oireet ilmenevät yleensä vähitellen ja alkavat usein lihasten surkastumisella. Ensimmäiset oireet voivat olla vaikeita huomata, ja usein sairastavat käyvät läpi useita testejä ennen kuin taudin diagnoosi varmistuu. Ensioireita voivat olla muun muassa sormien puutuminen, kävelyn epävakaisuus ja puheen epäselvyys. Myöhemmässä vaiheessa kävelykyky heikkenee, ja he tarvitsevat usein apua arkirutiineissa, kuten syömisessä ja pukeutumisessa.

ALS-tauti perinnöllisyys

ALS-tauti voi olla joko perinnöllinen tai satunnainen. Vain noin 10%:lla sairastavista tauti on perinnöllinen. Perinnöllinen ALS ilmenee yleensä aiemmin kuin satunnainen ALS, ja sillä on taipumus edetä nopeammin.

ALS-tauti ennuste

ALS-taudin ennuste vaihtelee huomattavasti. Nuorin ALS:ia sairastanut oli vasta 2-vuotias ja vanhin 94-vuotias. Suurin osa diagnosoidaan kuitenkin 40-70 vuoden iässä. ALS-taudin ennuste riippuu monista tekijöistä, kuten oireiden vakavuudesta, taudin laajuudesta ja henkilön yleisestä terveydestä.

ALS-sairastuneiden tarinat

ALS-sairastuneiden tarinat voivat auttaa meitä ymmärtämään taudin vaikutuksia arkeen. Monet ALS-sairastuneet kamppailevat taudin kanssa, mutta voivat samalla tarjota toivoa ja rohkaisua muille, jotka elävät samanlaisessa tilanteessa.

Jos sinulla on epäilys ALS-taudista, ota yhteyttä lääkäriin. Varhainen diagnoosi ja hoito voivat auttaa hidastamaan taudin etenemistä ja parantamaan elämänlaatua. Lääkäri voi määrätä erilaisia ​​testejä, kuten lihasbiopsioita, hermojohtavuustestejä ja MRI-tutkimuksia, jotta voidaan selvittää ALS-taudin olemassaolo ja sen laajuus.

Lue lisää blogeja ALS-taudista sivulla: Tietoa sairauksista ja vammoista