ALS oireet – tunnista sairauden merkit

ALS eli amyotrofinen lateraaliskleroosi tunnetaan yleisesti motorisena neuronisairautena, joka heikentää lihasten toimintaa. Tämä voi heikentää kykyä kävellä, puhua, hengittää ja syödä, joten se on erittäin vakava sairaus, johon ei ole parantavaa hoitokeinoa. Vaikka sairaus on harvinainen, on tärkeää tunnistaa sen oireet varhaisessa vaiheessa, jotta hoito voidaan aloittaa mahdollisimman aikaisin. Tässä artikkelissa selvitetään, mistä ALS:in oireet johtuvat, mitä ne ovat ja miten voit tunnistaa ne.

ALS oireet: lihasheikkous ja surkastuminen

ALS:in oireet johtuvat motoristen hermosolujen vaurioista, jotka välittävät liiketietoja aivoista ja selkäytimestä lihaksiin. ALS:in aiheuttama lihasheikkous alkaa yleensä kädestä, jalasta tai puheesta, ja leviää ajan myötä muualle kehoon. Heikkouden lisäksi ALS:in aiheuttama lihasatrofia tai surkastuminen tarkoittaa lihasten koon pienenemistä, mikä johtaa lisääntyneeseen heikkouteen ja vaikeampiin liikehäiriöihin.

ALS oireet: yleinen väsymys ja rytmihäiriöt

ALS:n oireisiin voi kuulua myös yleinen väsymys sekä sydämen rytmihäiriöt. Väsymys johtuu lihasten heikkoudesta, joka vaatii enemmän energiaa pieniinkin tehtäviin. Sydämen rytmi voi häiriintyä, sillä sydän on myös lihas, jota ALS voi vahingoittaa.

ALS oireet: vaikeudet puhua ja syödä

ALS voi vaikuttaa puheeseen ja syömiseen. Ääni voi kuulostaa heikolta ja käheältä, ja puheen tuottaminen voi käydä vaikeammaksi. Syöminen voi myös olla haastavaa, sillä ruuan pureskelu ja nielu voivat olla hankalia.

ALS oireet: hengitysvaikeudet

ALS voi vaikuttaa myös hengityselimiin. Motoristen hermosolujen vaurioituminen voi aiheuttaa hengityksen heikkenemistä ja hengitysvaikeuksia. Hengitysvaikeudet voivat edistyä nopeasti, joten on tärkeää saada apua ja hoitoa mahdollisimman aikaisin.

Tunnista ALS oireet ajoissa

ALS oireet voivat vaihdella sen mukaan, mihin kehon osaan sairaus vaikuttaa. Jos huomaat, että kätesi tai jalkasi ovat heikkoja, että sinulla on nielemisvaikeuksia, hengitysvaikeuksia tai puhumisvaikeuksia, ota yhteyttä lääkäriin. Varhaisen diagnoosin avulla voit aloittaa hoidon ja helpottaa elämääsi. Muista, että et ole yksin, ja että on olemassa tukiryhmiä, jotka voivat auttaa sinua selviytymään sairaudesta.

Lue lisää blogeja ALS-taudista sivulla: Tietoa sairauksista ja vammoista