ALS ensioireet – tunnista varhaiset oireet

ALS eli amytrofinen lateraaliskleroosi on vakava sairaus, joka aiheuttaa lihasten toiminnan heikentymistä. Vaikka sairaus on harvinainen, tunnemme sen peruuttamattoman luonteen. ALS ensioireet ovat tärkeitä tunnistaa, koska varhainen diagnoosi ja hoito lisäävät ALS:ia sairastavien elinikää ja elämänlaatua.

ALS ensioireita

ALS:n ensioireet voivat olla havaittavissa jo kahden kuukauden ajan ennen varsinaisen diagnoosin tekemistä. Oireet alkavat yleensä pienellä lihaksen heikkoudella tai lievillä koordinaatio-ongelmilla, kuten esimerkiksi tasapainon heikentymisellä. Myöhemmin oireet saattavat levitä muualle, kuten raajoihin ja kurkkuun.

Usein tärkeitä varhaisoireita ovat sormen lihasten surkastuminen ja kipuoireet, joita voi tuntua kävellessä tai käsiä käyttäessä. Lisäksi tunteen heikentymistä ja liikkumattomuutta voi esiintyä. ALS:n myöhäisviivästys voi olla merkittävä, mutta aikainen diagnoosi auttaa pitämään sairastavan toimintakykyisenä pidempään.

Keskeinen hoito ALS:iin

ALS:ia ei voida parantaa, mutta se on hidastettavissa. Varhainen diagnoosi ja hoito ovat avainasemmilta kasvavalla ongelma-alueella. Hoito voi sisältää farmakologisia hoitoja, hengityslaitteita, fysioterapiaa, ergoterapiaa ja henkistä terapiaa.

Monet kärsivät henkisen ja emotionaalisen ahdistuksen ja ahdistuksen aiheuttamista sairausoireista. Karnosiinin, bentsydamiinin ja kreatiinin vähäinen käyttö on havaittu vähentävän neurologisia vaurioita ja oireita vakavissa tapauksissa. 

Kokemuksia ALS:sta

ALS voi olla pelottava diagnoosi. ALS:ia sairastavat ja heidän perheensä käyvät läpi monia tunteita sairauden ympärillä. Yksi tapa käsitellä tätä on keskustella muiden tautia sairastavien kanssa. Monet ovat löytäneet tukiryhmän auttavan heitä jakamaan kokemuksiaan ja löytämään ratkaisuja yhteisiin ongelmiin.

Vaikeuksista huolimatta ympärillä olevien ihmisten tuki on ratkaisevan tärkeää. Yhteydenpito ystäviin ja perheeseen on osoittautunut erittäin hyödylliseksi monille. He ovat saaneet inspiraatiota ja voimaa muilta ihmisiltä, jotka ovat taistelleet saman ongelman kanssa.

On tärkeää muistaa, että vaikka ALS:lla ei ole lopullista parannusta, se ei tarkoita, että sitä sairastavat eivät voi nauttia elämästään. Monet ihmiset elävät vuosia sairauden kanssa. He saavat uuden elämän tarkoituksen ja nautinnot siitä, että heillä on edelleen paljon annettavaa. Tärkeintä on yrittää pysyä positiivisena, tehdä asioita, joista nauttii.

Lue lisää blogeja ALS-taudista sivulla: Tietoa sairauksista ja vammoista