ALS elinikä – mitä on odotettavissa?

ALS on neurologinen sairaus, joka aiheuttaa lihasheikkoutta. Vaikka sairaus onkin vakava ja hengenvaarallinen, meidän tulisi muistaa, että elinikä sairastavilla vaihtelee suuresti. Tässä blogissa käsittelemme ALS elinikää.

Englanninkielinen nimitys: Amyotrophic Lateral Sclerosis

ALS:n vaikutus elinikään

ALS vaikuttaa henkilön elinikään, mutta sitä ei voi tarkasti ennustaa. Jotkut ALS:ia sairastavat elävät sairauden kanssa vuosikausia.

ALS:n elinajanodote

Diagnoosin saaneiden elinajanodote vaihtelee suuresti. Vaikke he keskimäärin elävät noin 2-4 vuotta diagnoosin saamisen jälkeen, on tärkeää muistaa, että tämä ei ole absoluuttinen ennuste. Jotkut voivat elää sairauden kanssa yli 10 vuotta. Ne, jotka ovat aktiivisia ja käyttävät erilaisia ​​hoitoja, pärjäävät sairauden kanssa usein pisimpään.

Hoito ja tuki

ALS:n kanssa eläminen on haaste, mutta on tärkeää muistaa, että ihmistä voidaan auttaa erilaisilla hoitomuodoilla ja kuntoutuksella. Fysioterapia, puhe- ja toimintaterapia, hengityshoidot ja ravitsemuksen hallinta voivat parantaa sairastavien elämänlaatua ja lisätä elinikää. ALS:ia sairastaville tuki ryhmissä ja henkilökohtainen tuki voi olla tärkeää. Ystävien ja perheen tuki on myös tärkeää.

Lue lisää blogeja ALS-taudista sivulla: Tietoa sairauksista ja vammoista