Kevätretkelle kansallispuistoon – 5 esteetöntä luontopolkua Suomessa

Esteettömät luontopolut Suomessa

Suomen upea luonto on onneksi meidän kaikkien nautittavissa, sillä monista kansallispuistoista löytyy myös esteetön, usein vajaan kilometrin mittainen luontopolku. Näiden reittien varrella voi olla opasteiden ja esteettömien käymälöiden lisäksi mm. keittokatoksia, nuotiopaikkoja sekä telttapaikkoja, joista retkilleen voi saada lisää sisältöä.  

Sujuvan luontoretken takeeksi kannattaa matkalle lähteä henkilökohtaisen avustajan kanssa. Ennen matkalle lähtöä tulee selvittää huolellisesti lisätietoa kohteen esteettömistä palveluista, suositeltavasta matkustusajankohdasta, kohteeseen saapumisesta sekä itse reitin soveltuvuudesta omiin tarpeisiin.

Matkansuunnitteluun voi hakea inspiraatiota esimerkiksi seuraavista esteettömistä luontopoluista:

1. Nuuksion kansallispuisto (Haukkalampi)

Haukkalampi on Nuuksion kansallispuistossa sijaitseva esteetön reitti. Luontopolulta on löydettävissä vesipisteen sisältävä esteetön käymälä, keittokatos, ja tulipaikkoja. Reitti on pituudeltaan n. 600 metriä suuntaansa.

2. Leivonmäen kansallispuisto (Harjujärven ympäristö)

Harjujärvellä on vaativammasta päästä löytyvä esteetön luontoreitti, joka on pituudeltaan n. 700 metriä suuntaansa. Reitin aikana kuljetaan muutamien mäkien ohi hiekkatieltä helppokulkuisempia pitkospuita kohti. Harjujärveltä löydettäviä esteettömiä palveluita ovat keittokatos, tulentekopaikka, kuivakäymälä, katselulaituri ja telttailualue.

3. Seitsemisen kansallispuisto (Saari-Soljasen luontopolku)

Saari-Soljasen vaativa esteetön luontoreitti on pituudeltaan n. 500 metriä suuntaansa. Kirkas-Soljasen rannalta on esteetön onkilaituri. Itse lähtöpisteessä (Saari-Soljasen rannalla) on puolestaan esteetön taukopaikka, josta löytyy keittiökatos ja tulentekopaikka. Esteetön käymälä sijaitsee heti pysäköintialueen vieressä.

4. Helvetinjärven kansallispuisto (Haukanhiedan ympäristö)

Muuten vaikeakulkuisessa Helvetinjärven kansallispuistossa on myös esteettömiä polkuja Haukanhiedalla ja sen lähiympäristössä. Esteettömän WC:n voi löytyy Kankimäelle sijaitsevasta Ravintola Helvetin Portista.

5. Teijon Kansallispuisto (Jeturkastin muinaispolku)

Jeturkastin pysäköintialueelta kulkee muinaisrannalle asti vievä esteetön polku, joka on n. 700 metriä suuntaansa. Muinaisrannalla on katselulava ja pöytä-penkkiyhdistelmä, minkä lisäksi reitin varrelta löytyy myös penkkejä. Jeturkastin muinaispolun esteetön osuus on merkitty vaativaksi esteettömäksi reitiksi sen nousujen ja laskujen vuoksi.

Henkilökohtainen apu matkalla – järjestä luontoretkesi ajoissa

Luontoretki kannattaa suunnitella hyvissä ajoin. Matkalle on mahdollista hakea hyvinvointialueen sosiaalityöntekijältä tukea matkustusrahojen ja päivärahojen muodossa. 

Menestyksen edellytyksenä hyväksytylle hakemukselle on retken ja hakemuksen aikainen suunnittelu. Mahdollisuutesi kasvaa, kun perustelet matkasi erityisen hyvin – ja tarpeeksi ajoissa. Matkan suunnittelu kannattaa näin ollen aloittaa hyvissä ajoin ennen matkalle lähtemistä.

Lähteet: luontoon.fi, retkipaikka.fi