Selkäydinvamma – mitkä ovat sen oireet?

Selkäydinvamma on vakava vamma, joka voi aiheuttaa monenlaisia oireita ja haasteita. Tässä tekstissä kerromme lyhyesti, mitkä ovat yleisimmät selkäydinvamman oireet.

Selkäydinvamma: liikkuvuuden ja tuntoherkkyyden häiriöt

Yksi yleinen selkäydinvamman oire on liikkuvuuden häiriöt. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että vammautuneen henkilön liikkuminen saattaa olla hankalaa tai mahdotonta. Vamma voi myös vaikuttaa kävelyn tai urheilusuoritusten suorittamisen kykyyn.

Toinen yleinen selkäydinvammaan liittyvä oire on tuntoherkkyyden häiriöt. Tällöin henkilö ei välttämättä tunne kipua, kosketusta tai muita fyysisiä tuntemuksia samalla tavalla kuin ennen vammaa.

Lisäksi selkäydinvamma voi vaikuttaa lihaksiston toimintaan, mikä voi johtaa lihasheikkouteen tai -halvaukseen. Tämä taas voi vaikuttaa henkilön päivittäisiin toimintoihin, kuten syömiseen, pukeutumiseen ja siirtymiseen.

Selkäydinvamman virtsainkontinenssi ja erektio-ongelmat

Selkäytimen toimintahäiriöt voivat aiheuttaa myös virtsainkontinenssia eli kyvyttömyyttä hallita virtsarakkoa. Tämä voi johtaa epämiellyttäviin tilanteisiin ja vaatia erityisiä hoitokeinoja.

Samanlaisia haasteita voi ilmetä myös seksuaalitoiminnassa. Erektio ongelmat ja ejakulaatiohäiriöt ovat tavallisia selkäydinvamman seurauksia. Vaikka tämä voi vaikuttaa hankalalta, kannattaa muistaa, että on olemassa monia hoitovaihtoehtoja ja tukea voi löytää esimerkiksi vertaistukiryhmistä.

Yhteenveto selkäydinvamman oireista

Selkäydinvamma voi aiheuttaa monenlaisia haasteita ja oireita. On tärkeää muistaa, että vaikka elämääsi ovat tulleet uudet haasteet, niistä voi selviytyä. On olemassa monia tapoja, joilla voit parantaa elämänlaatua ja saada uutta voimaa tilanteeseen. Kannattaa keskittyä siihen, mitä voi elämässään tehdä.

Lue lisää blogeja selkäydinvammasta sivulla: Tietoa sairauksista ja vammoista