Selkärankareuma – mikä se on?

Selkärankareuma on krooninen tulehduksellinen nivelreuma, joka vaikuttaa eniten selkärankaan ja lantioon. Tämä sairaus vaikuttaa yleensä 20-40-vuotiaisiin aikuisiin ja se on yleisempi miehillä kuin naisilla. Selkärankareuma voi aiheuttaa kipua, jäykkyyttä ja liikkumisen rajoituksia, mutta oikealla hoidolla oireita voidaan lievittää ja elämänlaatua parantaa.

Tunnista selkärankareuma ajoissa

Selkärankareuma voi alkaa hiljalleen ja oireet voivat kehittyä vähitellen. Yleisimpiä oireita ovat selkäkipu, jäykkyys ja liikkumisen rajoitukset. Kipu voi olla pahimmillaan aamuisin ja parantua päivän mittaan. Lisäksi sairaus voi aiheuttaa silmäoireita, kuten punoitusta ja valonarkuutta, sekä nivelten turvotusta ja kuumotusta.

Hoida selkäraunkareumaa oikein

Selkärankareumaan ei ole parannuskeinoa, mutta sen oireita voidaan lievittää ja sairauden etenemistä hidastaa. Lääkkeet, kuten tulehduskipulääkkeet, kortikosteroidit ja biologiset lääkkeet, ovat yleisiä hoitokeinoja. Lisäksi fysioterapia, liikunta ja ravitsemus ovat tärkeitä osia selkärankareuman hoidossa.

Selkärankareuma ja henkiset haasteet

Selkärankareuman diagnosointi voi olla pelottavaa ja ahdistavaa, mutta on tärkeää muistaa, että oireita voidaan hoitaa ja elämänlaatua parantaa. Kannusta itseäsi ja muista, että sinulla on oikeus saada apua ja tukea. Puhu lääkärisi kanssa hoitovaihtoehdoista ja pidä huolta myös psyykkisestä hyvinvoinnista

Täyttä elämää selkärankareuman kanssa

Selkärankareuma ei saa määritellä koko elämääsi. Elä täyttä elämää, tee asioita, joista nautit ja pysy aktiivisena. Liikunta on tärkeää selkärankareuman hoidossa, ja se voi auttaa lievittämään oireita. Muista myös huolehtia ravitsemuksesta ja levosta, jotta kehosi pysyy terveenä.

Lopuksi

Selkärankareuma voi olla haastava sairaus, mutta oikealla hoidolla ja kannustavalla asenteella voit elää täyttä elämää. Tunnista oireet ajoissa, hoida oikein ja muista kannustaa itseäsi. Elä täyttä elämää ja pysy aktiivisena, niin voit hallita selkärankareumaa parhaalla mahdollisella tavalla.

Lue lisää blogeja selkärankareumasta täällä.