MS-tauti testi – Miten varmistaa diagnoosi

Multiple sclerosis (MS) on autoimmuunisairaus, joka vaikuttaa keskushermostoon ja voi aiheuttaa erilaisia oireita. Jos sinulla on MS:lle ominaisia oireita, kuten näköhäiriöitä, väsymystä tai tasapainohäiriöitä, lääkäri voi lähettää sinut testeihin varmistaakseen diagnoosin. Tutkijat ovat kehittäneet useita menetelmiä, joilla MS voidaan diagnosoida tarkasti.

Magneettikuvantaminen

Magneettikuvaus (MRI) on yleisin diagnostinen testi MS-taudin diagnosoinnissa. Tämä menetelmä käyttää radioaaltoja ja magneettikenttiä tuottamaan tarkkoja kuvia aivoista ja selkäytimestä. MRI-kuvat voivat paljastaa, onko henkilön keskushermostossa tulehdusta ja arpeutumista, mikä voi olla merkki MS-taudista.

Neurologinen arviointi

MS-taudin diagnoosin saamiseksi lääkäri voi pyytää suorittamaan neurologisen arvioinnin. Tämä prosessi voi sisältää testejä, jotka arvioivat hermoston ja lihasten toimintakykyä. Lääkäri voi pyytää suorittamaan tasapainotestejä tai kävelemään suorassa viivassa ja tarkkailemaan myös silmien liikkeitä. Jos neurologinen arviointi paljastaa poikkeavia tuloksia, lääkäri voi pyytää muita testejä.

Nestemäinen biomarkkeritestaus

Tutkijat ovat kehittäneet nestemäisen biomarkkeritestin, joka voi auttaa diagnosoimaan MS-taudin nopeasti ja tarkasti. Tämä testi mittaa proteiinitasoja selkäytinnesteessä. MS-tautia sairastavilla nämä proteiinitasot voivat olla korkeampia kuin terveillä ihmisillä. Biomarkkeritesti voi auttaa varmistamaan diagnoosin ja antamaan lääkärille tarkempaa tietoa MS-taudin vakavuudesta.

Verikoe

Joissakin tapauksissa voidaan antaa verikoe, jotta voidaan tarkistaa immunoglobuliinin M (IgM) taso. IgM on vasta-aine, jota tuotetaan, kun immuunijärjestelmä havaitsee invaasion kehoon. IgM-tasoja voidaan käyttää MS-taudin diagnoosin varmistamiseen tai poissulkemiseen.

MS-taudin kanssa eläminen

Monille MS-taudin diagnoosi voi olla sekä huolestuttava että pelottava. On tärkeää muistaa, että MS-tauti on hallittavissa oleva sairaus. Varhainen diagnoosi ja oikeat lääkehoidot voivat auttaa sinua hallitsemaan oireitasi. Jos sinulla on MS-tautiin liittyviä oireita tai epäilet sairastavasi tautia, pyydä apua lääkäriltä. Muista, että oikea-aikainen diagnoosi ja hoito molemmat auttavat hallitsemaan sairautta paremmin.

Lue lisää blogeja MS-taudista sivulla: Tietoa sairauksista ja vammoista