MS-tauti – oireet käsissä

MS-tauti, eli multippeliskleroosi, on neurologinen sairaus, joka vaikuttaa keskushermostoon. Yksi yleisimmistä oireista on käsien toiminnan heikkeneminen. Tässä blogissa käsitellään MS-taudin oireita käsissä ja mitä voit tehdä, jotta voit hallita niitä paremmin.

Käden voiman heikkeneminen

MS-tauti voi aiheuttaa käden voiman heikkenemistä ja sen huomaaminen on hyvin yksilöllistä. Jotkut saattavat havaita sen jo varhaisessa vaiheessa, kun taas toiset saattavat huomata sen vasta myöhemmin. Tällöin yksinkertaiset jokapäiväiset toimet, kuten avaaminen tai sulkeminen, voivat olla haasteellisia. 

Tässä tilanteessa fysioterapian harjoitukset voivat auttaa sinua parantamaan käden voimaa. Yksinkertaiset harjoitukset, kuten pallon puristaminen tai käsipainojen käyttäminen, voivat vahvistaa käsiäsi ajan myötä.

Tuntoherkkyyden heikkeneminen

MS-tauti voi myös vaikuttaa käden tuntoherkkyyteen. Tämä tarkoittaa, että voit kokea esimerkiksi pistelyä tai kihelmöintiä kädessä. Joskus voi myös tuntua siltä, että et saa tarpeeksi otetta esineistä.

Tämä voi vaikuttaa jokapäiväisiin toimiin, kuten vaatteiden pukeminen tai hampaiden harjaus. Jos olet huolissasi tuntoherkkyyden heikkenemisestä, kannattaa ottaa yhteyttä lääkäriin. Hän voi suositella sinulle harjoituksia, joilla voit parantaa tuntoherkkyyttäsi.

Käsien jäykkyys

MS-tauti voi aiheuttaa myös käsien jäykistymistä ja jäykkyyttä. Tämä johtuu siitä, että lihakset eivät pysty liikkumaan tavalliseen tapaan ja siten ranteet, kädet ja sormet voivat tuntua jäykiltä.

Tällöin säännöllinen venyttely ja lihasten rentoutusharjoitukset voivat auttaa sinua. Käytä myös tukilaitteita, kuten erityisiä käsineitä, jotka voivat auttaa sinua käyttämään käsiäsi paremmin.

Pidä positiivinen asenne

Vaikka MS-tauti voi vaikuttaa elämääsi monella tavalla, tärkeintä on, että keskityt positiivisiin asioihin. Opi tunnistamaan ja jakamaan voimavarojasi. Opi myös tuntemaan omat rajasi ja hyväksy se, että ajoittain voi olla vaikeita päiviä. Ole kärsivällinen ja käytä aikaa siihen, että opit hallitsemaan taudin oireita, jotta voit elää täysipainoista elämää.

Yhteenveto

MS-tautiin liittyvät käsioireet voivat vaihdella. Käden voiman heikkeneminen, tuntoherkkyyden heikkeneminen ja käsien jäykkyys ovat yleisiä oireita. Käytä fysioterapian harjoituksia, säännöllistä venyttelyä ja rentoutusharjoituksia, sekä tukilaitteita, kuten käsineitä. Muista kuitenkin, että positiivinen asenne on tärkein avain taudin kanssa elämiseen.

Lue lisää blogeja MS-taudista sivulla: Tietoa sairauksista ja vammoista