MS-taudin lääkkeet – hallitse taudin oireet

MS-tauti (multippeliskleroosi) on autoimmuunisairaus, joka vaikuttaa keskushermostoon. Sen oireet voivat olla hyvin moninaisia, mikä tekee diagnosoinnista haastavaa. MS-tautia ei paranneta kokonaan, mutta voit hallita sen oireita lääkkeiden avulla. Tässä artikkelissa käsitellään MS-taudin lääkkeitä, jotta voit ottaa askelen eteenpäin kohti tervettä ja onnellista elämää.

Diagnoosin jälkeen saattaa tuntua ahdistavalta, kun sinulle määrätään lääkitys, jota joudut ottamaan seuraavat vuodet (usein loppuelämän ajan). Mutta älä lannistu – lääkkeet auttavat sinua vähentämään oireiden voimakkuutta, hidastavat sairauden etenemistä ja nostavat elämänlaatuasi monilla eri tavoilla.

Tässä esittelemme MS-taudin lääkkeet ja mitä ne voivat tehdä sinun hyväksesi.

1. Interferonit

Interferonilääkkeitä käytetään pitämään taudin aktiivisuus tasaisena. Niitä injektoidaan tavallisesti joko ihon alle tai lihakseen. Näitä lääkkeitä käytetään usein ensisijaisena hoitokeinona, koska ne ovat tehokkaita ja turvallisia.

2. Glatirameeri

Glatirameeri käytetään, kun taudin etenemistä halutaan hidastaa. Lääke vähentää tulehduksen määrää keskushermostossa, ja sen on todettu pienentävän sairauden etenemisen riskiä.

3. Dimetyyli fumaraatti

Dimetyyli fumaraatti on toinen keskushermostoon vaikuttava lääke, jota käytetään vähentämään tulehdusta. Sitä käytetään usein silloin, kun potilas ei siedä muita hoitovaihtoehtoja.

4. Siponimodi

Siponimodia käytetään, kun halutaan hidastaa taudin etenemistä ja vähentää relapseja. Se on uusi lääke, jota käytetään harvemmin kuin muita lääkkeitä, mutta se on osoittanut tehokkuutensa.

5. Alemtutsumabi

Alemtutsumabi on biologinen lääke, joka käytetään tavallisesti silloin, kun aikaisemmat hoidot eivät ole auttaneet. Lääke vähentää immuunijärjestelmän toimintaa ja hidastaa taudin etenemistä.

Lopuksi

MS-tauti voi aiheuttaa monenlaisia haasteita elämällesi, mutta älä anna sen lannistaa sinua. Lääkkeiden avulla voit hallita sairauden oireita ja saavuttaa normaalin elämänlaadun. Muista myös muut tärkeät toimenpiteet, kuten terveellinen ruokavalio, liikunta ja riittävä lepo, joilla voit tukea kehon hyvinvointia.

Lue lisää blogeja MS-taudista sivulla: Tietoa sairauksista ja vammoista