MS-tauti kokemuksia – Elämä MS-taudin kanssa

Multiple sclerosis, lyhennettynä MS, on monelle tuttu sairaus, mutta siihen liittyy usein paljon virheellisiä käsityksiä. MS tauti ei ole suoraan verenkierron kautta leviävä tauti, johon sairastuminen olisi oma valinta. MS on krooninen hermoston sairaus, jonka ensioireet voivat tulla yllättäen.

MS tautiin sairastuminen on elämän muuttava kokemus, mutta se ei ole loppu. MS taudin ensiviikot tai -kuukaudet ovat usein hyvin raskaita, kun oireet ilmenevät ja diagnoosi ei ole vielä selvillä. Sairastuminen MS tautiin voi aluksi tuntua hyvin yksinäiseltä kokemukselta, mutta on tärkeää muistaa, että maailmassa on muitakin MS:ää sairastavia ihmisiä.

MS taudin oireet voivat vaihdella yksilöstä toiseen ja ne voivat muuttua ajan myötä. Yhteisiä oireita ovat muun muassa väsymys, tasapainohäiriöt, kivut, näköhäiriöt ja kävelyn vaikeutuminen. MS:ää sairastava ei kuitenkaan ole pelkästään oireensa eikä sairaus määritä hänen identiteettiään. Jokainen MS:ää sairastava on erilainen, mutta samaan yhteisöön kuuluminen voi tuoda paljon positiivista elämään.

MS tauti – yhteisö voimavarana

Kun sairastat MS:ää, saatat lääkärin ohella tarvita myös vertaistukea. Moni MS:ää sairastava haluaa kohdata saman kokeneita ihmisiä, keskustella kokemuksistaan ja jakaa arjen ilot ja surut. Erilaiset yhdistykset ja ryhmät ovat tärkeitä vertaistukipaikkoja, joista voi löytää uusia ystäviä. On tärkeää huomata, että vertaistukea voi saada myös lähipiiriltään, vaikkei heillä olisikaan tietämystä MS:ää sairastavan arjesta.

MS tauti elämässä

MS tauti rajoittaa joitakin asioita elämässä, mutta avaa myös uusia ovia. Muutokset voivat olla raskaita, mutta ne voivat myös antaa mahdollisuuden tehdä jotain aivan uutta. MS ei määritä ihmistä, mutta se muuttaa hänen elämäänsä. Monet MS:ää sairastavat ovat kertoneet löytäneensä uudenlaisen suunnan elämälleen ja jopa uusia intohimoja omaan elämäänsä.

MS tauti on sairaus, joka vaatii tasapainoilua eri asioiden välillä. Arjen ja tulevaisuuden suunnittelu vaativat muutoksia, mutta niiden kanssa voi oppia elämään. Vertaistuki, ystävät ja läheiset ovat tärkeitä tukijoita lisääntyvän ymmärryksen ja tietämyksen myötä, arjessa pärjääminen itselleen sopivilla avuilla on mahdollista. MS taudin voittaminen tarkoittaa omien voimavarojen löytämistä sairauden kanssa yhdessä elämiseksi eikä sen voittamiseksi.

Lue lisää blogeja MS-taudista sivulla: Tietoa sairauksista ja vammoista