Kystinen fibroosi – oireet aikuisilla

Kystinen fibroosi on perinnöllinen sairaus, joka vaikuttaa useisiin elimiin, kuten keuhkoihin, haimaan ja suolistoon. Sairaus johtuu geenivirheestä, joka vaikuttaa kehon solujen tuottamaan proteiiniin. Tämä proteiini auttaa kehoa erittämään suoloja, mutta koska kystisessä fibroosissa proteiini ei toimi kunnolla, johtaa sairaus suolojen kertymiseen kehoon.

Vaikka kystinen fibroosi yleensä diagnosoidaan lapsuudessa, joillakin ihmisillä oireet voivat ilmetä vasta aikuisiällä. Aikuisilla kystinen fibroosi voi olla vaikea diagnosoida, koska oireet voivat olla samanlaisia kuin muissa sairauksissa. Tässä blogissa käsittelemme kystisen fibroosin oireita aikuisilla.

Hengitysvaikeudet

Kystinen fibroosi vaikuttaa keuhkoihin, mikä voi johtaa hengitysvaikeuksiin. Aikuisilla oireet voivat olla yskä, hengenahdistus ja krooninen keuhkoputkentulehdus. Hengitysvaikeudet voivat myös johtaa keuhkokuumeeseen ja muihin keuhkosairauksiin.

Ruoansulatusongelmat

Kystinen fibroosi vaikuttaa myös haimaan ja suolistoon, mikä voi johtaa ruoansulatusongelmiin. Aikuisilla oireet voivat olla vatsakipu, ripuli, ummetus ja laihtuminen. Haiman vajaatoiminta voi myös johtaa diabetes mellitukseen.

Iho-ongelmat

Kystinen fibroosi voi vaikuttaa myös ihoon. Aikuisilla oireet voivat olla ihon kuivuus, kutina ja toistuvat infektiot, kuten ihon bakteeri- ja sieni-infektiot.

Mielenterveysongelmat

Kystinen fibroosi voi vaikuttaa myös mielenterveyteen. Aikuisilla oireet voivat olla masennus, ahdistus ja unihäiriöt. Kystinen fibroosi voi myös vaikuttaa seksuaalisuuteen ja hedelmällisyyteen.

Täyttä elämää oireista huolimatta

Vaikka kystinen fibroosi voi olla haastava sairaus, on tärkeää muistaa, että se ei määrittele sinua ihmisenä. On olemassa hoitoja, jotka voivat auttaa hallitsemaan oireita ja parantamaan elämänlaatua. Tärkeintä on, että hoidat itseäsi hyvin ja pyydät apua, kun tarvitset sitä.

Jos sinulla on kystinen fibroosi, muista, että et ole yksin. On olemassa tukiryhmiä ja muita resursseja, jotka voivat auttaa sinua selviytymään sairaudesta. Ole rohkea ja pyydä apua tarvittaessa.

Lue lisää blogeja kystisestä fibroosista täällä.