Aivohalvaus oireet – tunnista hätätilanne ajoissa

Aivohalvaus, eli aivoinfarkti tai aivoverenvuoto, on aivoihin kohdistuva hätätilanne, joka vaatii nopeaa hoitoa. Aivohalvauksen oireet voivat tuntua erilaisilta riippuen siitä, missä aivojen alueella verenkierto on häiriintynyt. Tunnista siis oireet ajoissa ja hakeudu välittömästi sairaalahoitoon.

Aivoinfarktin oireet – nopea toiminta pelastaa

Aivoinfarktin aiheuttama verenkierron häiriö johtuu useimmiten verisuonen pihkoutumisesta tai tukkeutumisesta. Tämän vuoksi aivoinfarktin oireet kehittyvät usein hitaasti, mutta voimistuvat vähitellen. Aivoinfarktin oireita ovat muun muassa kasvojen asennon vinous, puheen epäselvyys ja voimattomuus joko toispuoleisesti tai vain yhdessä raajassa. Hakeudu nopeasti hoitoon, jos huomaat itselläsi tai läheiselläsi näitä oireita.

Aivoverenvuoto – vakava tilanne vaatii nopeita toimenpiteitä

Aivoverenvuoto aiheuttaa verenvuodon aivoissa ja siten oireet ovat yleensä selvästi voimakkaampia ja äkillisempiä kuin aivoinfarktin oireet. Aivoverenvuodon oireita ovat muun muassa voimakas päänsärky, puhehäiriöt, tajuttomuus tai sekavuus sekä raajojen puutuminen tai voimattomuus. Hakeudu heti sairaalaan, jos huomaat itselläsi tai läheiselläsi näitä oireita.

Aivohalvauksen ennaltaehkäisy on tärkeää

Aivohalvaus on vakava tila ja sen seuraukset voivat olla hyvin vaikeita. Aivohalvauksen ennaltaehkäisy onkin tärkeää, varsinkin, jos sinulla on perinnöllinen alttius sairaudelle tai olet muuten altistunut riskitekijöille, kuten korkealle verenpaineelle, kolesterolitasojen epätasapainolle tai verisuonitulehduksille. Huolehdi siis terveellisestä elämäntavasta, käy säännöllisesti terveystarkastuksissa ja tartu hoitotoimenpiteisiin, jos sinulla todetaan riskitekijöitä.

Aivohalvaus oireet – ole valppaana ja hakeudu hoitoon nopeasti

Aivohalvauksen oireet ovat monimuotoiset ja voivat vaihdella sen mukaan, mikä aivoverisuonen toiminta on häiriintynyt. Tärkeintä on kuitenkin tunnistaa oireet ajoissa ja hakeutua välittömästi hoitoon, sillä nopea toiminta voi pelastaa henkesi ja minimoida vakavat seuraukset. Muista myös ennaltaehkäisy – pidä huolta terveydestäsi ja tunnista riskitekijät.

Lue lisää blogeja aivohalvauksesta sivulla: Tietoa sairauksista ja vammoista